13 Ocak 2015 Salı

Çatlaklar Neden Oluşur

Çatlağın Nedenleri


Günümüzde de geçmişte olduğu gibi insan sağlığı her daim önemini korumuş ve gerektiğinde birincil derecede önem arz etmiştir. Özellikle gelişmiş ülkelerde çalışanlar da dahil olmak üzere çalışmalarının önemli bir kısmını sağlık üzerine yapmakta ve geleceklerini de garantiye alma çabasında iken bu durumu göz önünde bulundurmaktadırlar.

Ancak gelişmekte olan ve az gelişmiş olan ülkelerde durum vahametini korumaktadır. Özellikle ülkemiz gibi aslına bakarsak kültür ve gelişme düzeyi hızla artan toplum yapısı olmasına rağmen maalesef çoğu zaman sağlık konusunda gereken önem verilmemektedir.

Örnek vermek gerekirse en basit ve kolaylıkla tedavisi sürdürülebilir rahatsızlardan bir tanesi olan cilt çatlakları ile olan mücadelede maalesef gereken önem gösterilmemektedir.

Temel kaynağı yanlış beslenme, uzun süre güneş ışınlarına hedef olan deri özellikle kadınlar için yanlış makyaj malzemelerinin kullanımı gibi nedenlerden dolayı oluşan cilt çatlakları aslında kolaylıkla müdahale edilebilir ve tedavisi de erken tanı durumunda hızlı sonuçlanan bir rahatsızlıktır. Ancak dolaşım bozukluğu gibi temel nedeni farklı olan durumlarda ise tedavisi süreci daha farklı ve uzun sürebilir olmaktadır.

Çatlaklar Nasıl Oluşur



Cilt, üst üste sıralanmış 3 katmandan oluşmaktadır, bu katmanlar en üstten alta kadar epidermis, dermis ve hipodermis olarak sıralanır. Epidermis, yorgan denen en üst katmandır, içerdiği liflerle cildin çatısını oluşturur, cildimizi koruyan ölü hücrelerden ve karatinden oluşan katmandır. Dermis ise cildimizin temel tabakasıdır, bu tabakada bulunan demet şeklindeki kollajen lifleri ve elastin, cildin dayanıklılığını, diriliğini ve yapısal bütünlüğünü sağlar. Daha ince olan elastin lifleri, kollajen lifleriyle birlikte cilt altında gerçek bir ağ oluşturur ve cildin elastikiyetinde önemli bir rol oynar. Eğer kollajen ağları düzensizleşir ve elastin lifler koparsa, cildi sıkılaştıran tüm yapı yıkılır ve cilt, yaraya benzer çizgili bir hal alır, cilt çatlakları oluşur. Yani cilt çatlakları bu yapıdaki yırtılmayla oluşur, aslında ameliyat izleri, jilet izleri vb. de hamilelik çatlakları gii oluşur. zaten görünümleri de bu yüzden benzerdir. 

Vücut Çatlakları


Vücut çatlakları, cildin aşırı gerilmesi sonucu derideki elastik dokunun kırılması ile oluşuyor. Başlangıçta kırmızı ile mor arası bir renkte olan büyüklü, küçüklü bu çizikler zamanla sedefli beyaz bir renge dönüşüyor. En çok, karın, kalça, baldırlar ve göğüslerde görülen vücut çatlakları oluşumuna önemli kilo değişimleri, hamilelik gibi durumlar neden oluyor. Bu oluşan çatlaklar da görsel ve güzellik açısından sıkıntı yaşanmasına sebebiyet veriyor.

Hamilelik Çatlakları


Özellikle hamilelik döneminde bu tip çatlaklara daha sık rastlanır. Göğüslerde süt toplanması, göğüslerin büyümesine ve ağırlaşmasına yol açarken, göğüs kenarlarında da çatlamalar görülebilir. İlk başlarda belirgin olan bu çizgiler zaman içinde solar, gümüş beyazımsı bir renk alır. Ancak kişi eski kilosuna dönse bile bu çizgiler hiçbir zaman tam anlamıyla kaybolmaz. Hamilelik döneminde ciltte gerilme olan bölgeleri koruyucu ürünlerle nemlendirmek ve esnemeye hazırlamak çatlaklara karşı etkili bir önlem olabilir. Hamilelik döneminde uygulayacağınız doğru bakımlar çatlakların sayısını minimalize etmenizi ve daha sonra bu konuda çok fazla çaba serf etmemenizi sağlayacaktır. Özellikla karın çatlakları ciddi anlamda oluşabiliyor ve bir çok kadının kabusu diyebiliriz. Bu yüzden çatlakların oluşumu zamanında müdahale etmek, oluşmadan önlemek çok daha önemli.

Unutulmamalıdır ki deri çatlağı gibi bir deri problemine ilk evrede müdahale büyük oranda çatlağın gelişimini engellemekte ve yok edebilmektedir. çatlağın, kolajen ve elastin yırtılmasına bağlıoluştuğu ununtmayın. Bu yüzden çatlak kremi gibi maddeler yerine kolajen ve elastin lifleri geliştirici maddeler kullanmak faydanıza.

Bu yazıyla alakalı olarak hamilelik çatlak kremi yazıma bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder