17 Ocak 2015 Cumartesi

Vücut Çatlaklarında En Etkili Tedavi

Vücut Çatlakları



Vücut çatlakları, görünümleriyle özellikle kadınları rahatsız eden cilt probleri arasında en sık karşılaşılanıdır. Gündelik hayatta beslemne dengesinin sağlıksız oluşundan, hormonal değişkenliklere kadar bir dizi neden vücut çatlaklarının oluşumuna neden olurken, tedavi yöntemleride bu durum ve cilt yapısının özellikleri göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

Çatlakları tıpkı birer yara izi gibi değerlendirmek mümkün. Cilt aşırı derecede basınçla karşılaştığında yıpranır. Dolayısıyla cildin yapısı bozulur ve çatlaklar ortaya çıkar.

Önceleri pembe renkli olan bu çatlaklar zamanla beyaz bir renk alır. Çatlaklar özelikle bacak, göğüs ve karın bölgesinde oluşur. Ciltteki bu noktalar bronzlaşmaz ve  kendiliğinde kaybolmaz. Oldukça faydalı bilgiler içeren saglikicin.org sitesinden bir alıntı yapıyorum.

Genelde bütün kadınların şikayetçi olduğu başlıca estetik sorunlardan biri çatlaklardır. Cilt de gözlemlenen çatlak probleminin, hızlı kilo alıp verme, kadınlarda doğumsal ve hormonal değişiklikler sonucu kolajen yapının zayıflaması gibi nedenlerin bu oluşumu sağladığı belirtiliyor. Normal deriden farklı bir görünüme sahip olan çatlaklar, ciltte kimi zaman normal deri yüzeyinden daha yüksek, kimi zaman da daha alçakta kalan bir hat oluştururlar. Mor, kırmızı ya da beyazımsı olan bu çizgilerin arkasında yatan neden ya vücuttaki hormonal dalgalanmalar ya da ergenlik dönemindeki büyüme hızına derinin yetişememesi neden olur. Ergenlik dönemini çatlaksız atlattığı için kendini şanslı adleden kadınlar bu defa da hamilelik dönemine takılırlar. Hamilelik hem hormonlardaki dalgalanmalar hem de derinin çok fazla gerilmesi yüzünden çatlaklar söz konusu olduğunda son derece talihsiz bir dönemdir.

Vücut Çatlakları Tamamen Tedavi Edilebilirmi


Peeling, bilindiği üzere cildin derisinin soyulması ile ilgili yapılan işlemlere verilen genel isimdir. Çatlakların olduğu bölgeye uygulanabilecek kimyasal peeling uygulaması ile sorunlu bölgede ki derinin soyulmasına sebebiyet verecek ve çatlağın yok olmasını sağlayacaktır. Yerine gelen deri, öz renginde olacak ve çatlağa dair hiçbir iz bırakmayacaktır.

Çatlak Tedavisi


Radyosyonik herhangi bir işlem yok lazer yok ameliyat ve dikiş olmadan yapılan bir uygulama olan kimyasal peling yöntemi, herhangi bir ağrı, acı veya yan etkiye neden olmuyor. Cilt çatlaklarının giderilmesi için, kimyasal peeling uygulaması cilt’in rahatsızlığının derecesine göre 10 – 12 seans tedavi uygulama ile kesin çözüme kavuşturulabilmektedir. Seans bitiminde kişi günlük yaşamına hemen geri dönüyor Gerçekleşen seans uygulamaları ortalam 10 – 15 dakika süre sonrası tamamlanmış oluyor.
Kimyasal peeling uygulamasının en cezbeden yöntemide cildinde sorun olan kişinin, peeling için gerekli asitleri temin etmesiyle birlikte seans uygulamalarını kendi başına da yapılabilmekte olmasından ötürü tedavi hem çok ucuza mal oluyor hemde oldukça sağlıklı, bebeksi bir görünüm ve dokuya sahip bir ten yapısı oluşturuyor. Seans sonrasında kişinin gündelik işlerine devam etme, dar kıyafet giyme veya spor yapmasında da bir sakınca bulunmuyor. Kimyasal Peeling uygulamasında gerekli olan asitlerin ve uygulama sonrası bakım için gerekli saf vitamin değerlerinin temini için doakimya.com tercih edebilirsiniz.

Çatlaklara Kimyasal Peeling



Çatlakların cildin elastin ve kollajen tabakasındaki hasardan olluştuğunu yazmıştık, bu yırtılmalar sonucu o bölgede sedefli beyaz izler kalmasın çatlak deniyor. Yabancı kaynaklarda “stretch mark” olarak yaptığımız kaynak araştırmalarında özellikle ABD ve Avrupalı kadınların büyük bölümünün kimyasal peeling yaptığını gözlemledik. Bu kaynaklardan derlediğimiz bilgileri aşağıda aktaracağız, anlatacağımız kimyasal peeling ve bakımı hamilelerin yapması zararlıdır. İnsanlara faydalı olmak isterken zarar vermek gibi bir amacımız yok, bu yüzden hamilelerin bu tarz uygulamalardan uzak durmasını tavsiye ederiz. Çünkü anlatacağımız glikolik asidi hamilelerin kullanmaması gerektiğini okuduk bir çok kaynaktan.  

TCA Peelig İle Vücut Çatlaklarını Gidermek



TCA (Trichloroacetic Acid) ismiyle bilinen tca kuvvetli bir peeling ajanıdır. Deriyi soyduğu gibi, cilt altında kollajen sentezini arttırdığı, cildi gerdiği biliniyor. Yani aslında çatlak gidermek için biçilmiş kaftan. Peki nasıl olacak bu metod. Evvela asit oranı en düşük orandan başlamalısınız. Bazılarımızda düşük oranlar sonuç vermiyor %40 kullanıyoruz ama gelen maillerden anlıyorum ki bazıları için oran yüksek geliyor. Yani iyileşme süreci uzuyor.


%25 ile %40 oranlarında tca ile uygulama yapmak şart, %25 veya %40 TCA cildi derinlemesine soyacak bu da cildinizdeki çatlakların daha hızlı düzelmesini sağlayacak. TCA’yı cildinize ayda bir defa uygulayacaksınız. Ortalama 4-8 uygulamada yani 4 ila 8 ay arasında çatlaklarınız görünmeyecek derece azalacak. Bu uygulama sayısını çatlakların derinliği ve genişliği belirler.


TCA’yı kulak çubuğu yardımıyla çatlak olan bölgeye sürebildiğiniz kadar hızla bir kaç defa süreceksiniz, ilk uygulamada 1 dakika bekletin uygulama yaptığınız bölgeyi bol suyla yıkayın. Bölge kızaracak, merak etmeyin iz bırakmaz, çünkü TCA iz bırakmadan cildi soytan bir maddedir. TCA sonunda iz kalması durumu sadece bölgeyi iyi koruyamaz güneşten muhafaza edemezseniz oluşur.


TCA uygulaması bittikten 30 dakika sonra bölgeye çinko oksit, lavanta suyu, b3 vitamini, c vitamini ve b5 vitaminiyle hazırlayacağınız solüsyonu süreceksiniz. Bu vitaminler ve çinko bölgenin hem çabuk düzelmesini sağlayacak hem de uyarılmış bölgede kollajen ve elastin sentezini destekleyecek. Tarif şu şekilde


1 tatlı kaşığı lavanta suyu
1/4 çay kaşığı B3 vitamini (niacinamid)
1/4 çay kaşığı B5 vitamini (d-panthenol)
1/4 çay kaşığı L-ascorbic Acid (c vitamini)
!/4 çay kaşığı Çinko Oksit


Bu karışımı bir çay tabağında hazırlayın, her sabah akşam TCA uyguladığınız bölgeye süreceksiniz. Böylece soyulma sorunsuz olacak, cilt altı uyarılacak ve iz kalma riskiniz 0’a inecek, ayrıca çatlak olan bölgede kollejen ve elastin sentezi artacak.


Solüsyonu sabah akşam uyguladıktan 5 dakika sonra üzerine E vitamini süreceksiniz. E vitaminin saf olmasına dikkat edin ampullerdeknin oranı %2-6 arasında size %50-67 oranlarında E vitamini lazım piyasada 10 ml olarak bulunuyor.


TCA’yı uyguladınız 15 gün kadar da solüsyon ve E vitamini sürdünüz, ayrıca uygulama bölgesini güneş ışığından korudunuz. Artık 15 günlük ikinci aşamaya geçme vakti geldi.
Glikolik Asit İle Cilt Çatlağı Tedavisi
İkinci aşama TCA uygulamasından 15 gün sonra başlayan aşama bu aşamada bir başka kimyasal peeling asidi olan glikolik asit kullanacağız. AHA (alfa hidroksi asit) gurubundan olan glikolik asit cildi uyarıcı leke giderici, kolajen sentezini arttırıcı bir asittir.


İkinci aşamaya TCA uygulamasından 15 gün sonra başlıyoruz, tabi TCA uygulamasından sonraki 15 gün boyunca yukarıdaki solisyonu sabah akşam uygulayıp üzerine e vitamini sürüyoruz. Sonrasında glikolik Asit %25 çözeltisi ile işleme devam edeceğiz. İkinci aşamada 15 gün boyunca haftada bir çatlak olan bölgeye %25 glikolik asit uygulayacağız. 7 günde bir olacağı için toplam 3 seans sürecek glikolik asit %25 uygulaması. Glikolik Asit %25’i akşam kulak çubuğuyla çatlaklara uyguladıktan 5 dakika sonra yıkayacaksınız ve yukarıda verdiğimiz solüsyon tarifini akşam ve sabah uygulayacaksınız. Solüsyonu glikolik Asit uyguladıktan 30 dakika sonra ve uygulama sabahı sürdükten sonra e vitamini ile işlemi bitireceksiniz.


Aralarda boşluk bırakacağız ki tca bir sonraki aşamaya kadar cildimiz toparlansın.


Evet bu kadar gayretli ve azimli bir bakımın ardına 1. ay dolmuş olacak ve siz ikinci seansı uygulayacaksınız dediğimiz gibi bakım periyodlarını atlamazsanız, bu dünyada çatlak gidermek için yapılabilecek en etkili bakımı yapmış olacaksınız. Çünkü dışarıda yaptıracağınız hiç bir bakım bu kadar detaylı olmayacaktır. Ayrıca 30 gün boyunca her gün bakım yaptıramazsınız, buna hem zamanınız hem paranız yetmez. Tarifini verdiğimiz uygulamayı atlamadan 4 ila 8 ay arasında uygularsanız çatlaklarla vedalaşabilirsiniz. Aşağıda kafanız karışmasın diye uygulamanın 1 ayını günlük olarak anlatacağız.


1. gün TCA uygulanması ardına solüsyon sürülecek ve e vitamini uygulanacak
2-14.gün arası sabah akşam solüsyon ardına e vitamini uygulanacak.
15.gün akşama %25 glikolik asit uygulanacak ardına solüsyon ve e vitamini sürülecek
16.gün sabah solüsyon uygulanacak ardına e vitamini sürülecek akşam a vitamini uygulanıp ardına e vitamini sürülecek
17-18-19-20. günler ara verin
21.gün sabah a vitamini ardına e vitamini uygulanacak akşama %25 glikolik asit uygulanacak ardına solüsyon ve e vitamini sürülecek.
22.gün sabah solüsyon uygulanacak ardına e vitamini sürülecek akşam a vitamini uygulanıp ardına e vitamini sürülecek
23-24-25-26 günler ara verin
27.gün sabah a vitamini ardına e vitamini uygulanacak akşama %25 glikolik asit uygulanacak ardına solüsyon ve e vitamini sürülecek.
28-29-30 günler ara verin.


Çatlak tedavisi yazımız burada bitiyor. Sizde değerli görüş soru ve önerilerinizle yazımıza katkıda bulunabilir, yorumlar aracılığıyla iletebilirsiniz. Yazımızın daha fazla insana ulaşması için sosyal medyada paylaşırsanız seviniriz. Yorumlar ve paylaşım için şimdiden teşekkür ederiz.

Edit Notu: bazı arkadaşlara tca oranı yüksek gelebiliyor bu yüzden %25 alarak ilk uygulamaları yapın. Bu noktada asiti ilk uygulamada 1 dakika bekletin daha sonra zaman arttırın 2 dakikayı geçmeyin. Baktınız yeteri kadar soyulmuyor oran yükseltebilirsiniz, oranda en fazla %40 olsun, o oranda da ilk uygulama 1 dakika bekletin sonra 2 dakikaya çıkarabilirsiniz.

Ayrıca %25 glikolik asit, c vitamini, madecassol, a vitamini, çinko oksitle oldukça iyi sonuçlar aldığını söyleyen mailler geldi. %25 glikolik asiti 3 günde bir çatlakların üzerine uygulamışlar. böylece soyulma yaşanmamış. Bu bakım da bir diğer alternatif. Ama ben o arkadaşa dediğim gibi arada bir yani 2 ayda bir tca ile de soyma yapmasını söyledim. Ayrıca bu glikolik asiti 4-5 arkadaşında denemiş mail atan arkadaş. Yabancı forumlarda araştırdım glikolik asit oldukça fazla kullanılıyor. Bununla ilgili bir yazı daha yazdım kimyasal peeling çatlak tedavisi konulu kırmızı linki yani yazıyı tıklayarak bakabilirsiniz.

KAYNAK:http://www.saglikicin.org/catlak-tedavisi.html


Çatlak tedavisinde kimyasal peeling yöntemleri ve uygulama metodları üzerine derlediğim yazının sonuna gelirken, bahsi geçen uygulamaların istenilen sonucu vermesi için dikkatli ve itinalı olunması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Ayrıca bir diğer tedavi yöntemi olan çatlak tedavisi glikolik asit yazıma bakabilirsiniz.

unutmayın ki, her dermatolojik sorun basit bir takım önlemlerle engellenebilirken, hem cilt sağlının korunması hemde yaşanılması olası sorunların önüne geçmede vüdümuzla ne kadar barışık olduğumuzun önemli ilişkisi vardır. Burdan yola çıkarak sağlıklı yaşamın sırrının aslında bu kadar aleni olduğunu söyleyebiliriz. blogum daki diğer yazılarında bu biçimde ele alınması gereğinden yola çıkarak okunmaya değer olduğunu vurgulamak isterim. Çatlakların tedavisi sürecinde vitaminlerden de yararlanabilirsiniz. Bu konu hakkında cilt çatlaklarına iyi gelen vitaminler yazıma bakabilirsiniz iyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder