17 Ocak 2015 Cumartesi

Cilt Çatlakları Tedavisinde Vitamin Desteği

Çatlaklara İyi Gelen Vitaminler


Cilt çaklakları, epidermis tabakadaki kolajen hücrelerinin ve elastin liflerin yaşadığı tahribat sonucunda açığa çıkmaktadır. Bu rahatsızlık bir çok sebebe bağlı olarak gelişebiliyorken, nedenin teşhisi tedavininde yöntemini belirlemektedir.

Tedavi yöntemleri açısından bir çok uygulama öneriliyor olsada, cilt yapısının özellikleri ve haasasiyet yapısı göz önünde bulundurulmadan uygulanan standart yöntemlerin, deri sağlığı açısından bir çok sıkıntıya sebeb olduğu yaşanan deneyimlerle kanıtlanmıştır.

Gerek bu tür durumların yol açtığı sorunlar gereksede uygulanan cilt bakım uygulamasını destekleyici içerikler kullanmak her zaman sorunun büyümesini engellemede önemli emmiyet ve tedavi destekleyicileri olmuşlardır. Çatlakların oluşumunu önleme ve çatlak tedavisi bakımlarında vitaminler oldukça önemlidir. Vitminlerin özellikle kolajen ve elastin liflere olan faydaları bilimsel bir gerçek, konuyu kakaoyagi.org sitesinden bir alıntı ile size anlatacağım.

Çatlaklara İyi Gelen Vitaminler


Hamilelik, kilo alıp verme, vücut geliştirme, ergenlik dönemi ve genetik nedenlerle vücutta oluşan çatlakları önlemek elinizde. Bunun için çeşitli vitaminleri kullanabilirsiniz. Peki nedir çatlak oluşumuna iyi gelen vitaminler. Bunlar A, B3, B5, C ve E vitaminleri. Bu vitaminlerden A ve E vitamini yağda çözünen vitaminler oldukları için çatlak bakım yağı yazımızda bunlardan bahsettik,  bu yazımızda suda çözünen vitaminleri ele alacağız.


B3 Vitamini ve Çatlak


Niacin yani nikotinik asit olarak da bilinen dilimizde söylenişi niyasin olan bir b vitamini türevidir b3 vitamini. Niacin en çok ciğer, tavuk, balık (bazı balık türlerinde daha fazla), tahıl ürünleri, bira mayasında ve sebze olarak, brokoli havuç, kuru zencefil ve turp ta bulunur.
Niacinin cilt rahatsızlıklarında iyi geldiği, özellikle kusursuz bir cilde sahip olmak için anahtar bir vitamin olduğu bilinmekte, cilt çatlakları, sivilceler ve cilt lekelerini giderrmeye yardımcı olduğunu çeşitli çalışmalar göstermektedir. 
Niacin yani B3 vitamini, cilt kırışıklıklarına karşı etkili olduğu bilinen bir vitamindir, bu çalışmaların gösterdiği gerçek B3 vitamininin ciltteki kollajen ve elastin tabakalarına iyi geldiğidir. O halde Niacinamid cilt çatlaklarını engellemekte kullanılabilir. Çünkü B3 vitamini ciltte nemlendirme ve cildi düzenlemekte kullanılmaktadır.

B5 Vitamini ve Çatlak


Kimyasal adı Pantotenik asit olan B5 vitamini, vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir. D-panthenol olarak da bilinen b5 vitamini bir çok bitkide bulunmaktadır. Et ürünleri, arı sütü, balık yumurtasında bolca bulunur, ayrıca tahıllarda, avakado, havuç, turp gibi besinlerde bulunur.
B5 vitamini eksikliğinde ciltte yaralanmalar olduğu bilinmektedir. B5 vitamininin iyi bir nemlendirici olduğu ve deri yaralarının hızlı iyileşmesini sağladığıda bilinmektedir. Cilt bakımında bir çok üründe kullanılan b5 vitamininincildi beslediği, nemlendirdiği ve yaraların daha çabuk iyileşmesini sağladığı bir gerçek. Cilt çatlakları için üretilen bir çok krem vb. içinde bulunan bir vitamin b5 vitamini yani d-panthenol. 


C Vitamini ve Çatlak


C vitamini yani askorbik asit de vücutta depolanmayan suda çözünen ve çabuk bozunan bir vitamindir. Sanılanın aksine limon ve portakalda çok yüksek oranda bulunmaz. En çok kuşburnu, biber ve maydonoz da bulunuz. Çeşitli bitkilerin yapraklarında, asma yaprağı ve sarmaşıkta çokça bulunan bir vitamindir.
 
C vitamini eksikliğinde deri altı kanamaları, cilt morluklarında artış, saç dökülmesi, gibi durumlar açığa çıkmaktadır. C vitamini cilt lekelerinin geçirilmesi, ciltteki kalojen sentezinin arttırılması için kullanılır. Askorbik asit toksinlerin etkisini azaltır, yani kuvvetli bir antioksidandır. 
Çabuk bozulduğu için kozmetik ürünlerde kullanılmayan, bozulmayan formları da pahalı olduğu için içerdiği kozmetik ürünler pahalı olan bir vitamindir c vitamini. Cilt çatlaklarına karşı toz halde olan ve fiyatı ucuz L ascorbic acid formunu kullanmanızda çok fayda var. Yalnız her kullanımda lavanta suyuyla sulandırarak kullanmanız gerekiyor. Biraz zahmetli ama saf c vitamini kullanmak c vitamini içeren ürünler kullanmaktan çok daha etkili.

Çinko ve Çatlak


Bir mineral olan çinko bir çok üründe kullanılıyor, özellikle bebek pişik kremleri ve sivilce kremlerinde çinko oksit kullanımı çok fazladır. Cilt sağlığı için oldukça etkili bir başka mineral çinkodur. Çinko olarak genelde kozmetik ve ilaç sanayisinde çinko oksit kullanılır. Çinko oksidin bazı merhemlerde kullanıldığı ciltteki tahriş ve kızarıklığı giderdiği cildi beslediği bilinilmektedir. 
Çinko suda çözünmeyen boyar bir maddedir. Çinkoyu suyla karıştırıp cildinize uygulamanız durumunda kollajen seviyesini artıracak ve çatlaklara karşı oldukça faydalı etki gösterecektir.

 

Vitaminli Çatlak Bakım Solüsyonu

 

Şİmdi size yağ bakımından önce uygulayacağınız bir çatlak bakım solüsyonu tarifi vereceğiz, bu solüsyon sayesinde çatlak oluşumunu ciddi oranda azaltacaksınız. Piyasadaki çatlak kremi losyonu vb. üründen çok daha nitelikli bir solüsyon olacağına garanti veririz. En etkili çatlak önleyicilerden bile daha etkili olduğunu deneyenler zaten anlayacaklar. 
 
Malzemeler:
1 yemek kaşığı Lavanta suyu
1 çay kaşığının dörtte biri B3 vitamini (niacinamid)
1 çay kaşığının dörtte biri B5 vitamini (d-panthenol)
1 çay kaşığının dörtte biri C vitamini (l-ascorbic acid)
1 çay kaşığının dörtte biri çinko oksit
Bahsedilen oranlarda maddeleri karıştırın. çinko oksit çözünmez ama diğerleri çözünürler. Çatlaklara karşı vitamin bakımınız hazır. Bu solüsyonu her uygulama öncesi hazırlamanız lazım. Çünkü ascorbic acid bozulur. Oranlar bir uygulamalık oranlardır, tabi çatlak bölgesi fazlaysa oranları birebir arttırabilirsiniz. Ayrıca günde 2 defa uygulamak çok daha iyi sonuç verir ve bu durumda isterseniz solüsyonu tek sefer iki katı kadar hazırlayıp, akşama da kullanabilirsiniz, ama dolapta saklayınız.

KAYNAK: http://www.kakaoyagi.org/2014/08/catlaklara-iyi-gelen-maddeler.html


Çatlak tedavisinin zor olduğu, bu yüzden çatlaklar oluşmadan engellemek için gerekli bakımları yapmalısınız. Eğer çatlakları önlemek için sadece çatlak kremleri kullanırsanız muhtemelen çatlaklar oluşacaktır çünkü bu kremlerin çatlak önlemediği bir gerçek. Bu yüzden daha bilimsel maddeler olan vitaminlerle çatlakların oluşumunu önlemeniz sizin faydanızadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder