17 Ocak 2015 Cumartesi

Hamilelikte Karın Çatlakları

Karın Çatlakları


Cilt çaklarının en sık ortaya çıktığı yerler olan karın bölgedir. Bir çok sebebe bağlı olarak gelişen bu sıkıntılar , aslında çok basit önlelerle önüne geçilebilir sıkıntılar iken ihmalkarlık ve cild yapısından bi haber olmanın yansımaları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Derimiz dış dünyaya açılan bir kapı olması nedeniyle belki de en çok dikkat edilmesi gereken organımız olmasına rağmen maaleseftir ki toplumumuz bu bilinci yeterince kazanamamıştır. Genel anlamda pek çok hastalığı gözle görülür olmasıne ve erken teşhise müsait olmasına rağmen gerek insanların vurdum duymazlığı gerekse de ihmalkarlık nedeniyle pek çok deri hastalığı ilerleyici bir şekilde yaşanmaktadır. Bu hastalıklar arasında gösterilebilecek olanlar arasında cilt çatlakları gösterilebilir. 



Gerek güneş ışın ve ışıklarına direkt olarak uzun süre maruz kalma gerekse de deri bütünlüğünün yeterince nemli olmamasına istinaden gerçekleşebilmekte olan deri çatlakları kişiden kişiye ve eşlik eden diğer hastalığa da bağlı olarak farklı seyirlerde ilerleyebilmekte ve tedavi sürecine başlanmaktadır. Konuya sagligim.org sitesindeki bir yazıdan alıntı yapıyorum.


Hamilelik Çatlakları Nasıl Oluşur



Cilt, hamilelik sırasında kilo almaya bağlı olarak, alt dermal tabakasındaki kollajen ve elastin liflere zarar verebilecek şekilde hızla gerilir ve gerilmeyle birlikte kolajen ve elastin lif dokuları incelir ve hassaslaşır ve tıbbi adı “stariae gradvidarum” olan ingilizce “stretch marks” denilen cilt çatlakları meydana gelir. Kasınların % 80’i  ciltteki gerilme nedeniyle oluşan izlerden ve çatlaklardan rahatsızlık duyuyorlar. Bu nedenle, özellikle çatlak oluşumunda c vitamini, a vitamini, e vitamini ve b5 vitamini gibi vitaminlerin kullanımı özellikle, gebeliğin 3. ayından itibaren, kilo alımı ve bebeğin gelişimi hızlandığı için önemlidir. Genellikle karın, kalça, basen ve göğüs bölgesinde, cildin aşırı gerilmesi nedeniyle, kaşıntılar oluşur ve bir süre sonra da kaşınan bölgelerdeki kırmızı izlerde çatlaklar oluşur.
  
Hamilelikte oluşan çatlaklara daha oluşmadan müdahale etmelisiniz. Oluşan çatlakların giderilmesi oldukça zordur. Doğum çatlakları oluştuysa işiniz zorlaşacaktır, bu yüzden çatlak belirtisi gösteren veya kızaran bölgelere c vitamini ve a vitamini bakımını süratle yapmalısınız. Bu vitaminler kolajen ve elastin sentezini artıran vitaminlerdir. Ayrıca madecassol krem (centella asiatica içerir) çatlakların oluşumuna karşı etkilidir. BUnların haricinde b5 vitamini de oldukça etkili bir çatlak önleyicidir. Basit önlemlerle gebelikte yaşanan cilt çatlaklarını en aza indirmek mümkün. Bu yöntemler arasında;
  • Cilde,çeşitli yağlarla masaj yapmak
  • C vitamini, a vitamini, e vitamini gibi vitamin bakımları yapmak
  • Cilt elastikiyetini arttırıcı egzersizler yapmak
  • Kolajen ve elastin sentezini arttıran yiyeceklerle beslenmek

KAYNAK:  http://www.sagligim.org/hamilelikte-karin-catlaklari-2/


Yazımın sonuna gelirken, çok basit bir dizi yöntemin çatlakaların dışında bir çok dermatolojik sorununda önüne geçmesi açısından yeterli olabileceğinizi unutmamanız gerektiğini tekrar vurgulamak istiyorum.

Blogunma da bulunan diğer yazılarında çatlaklar hakkında dikkate değer çalışmalar olduğu, okurların yararlanabilmesi için bir çok bilimsel kaynaktan yararlanılarak hazırlandığını özellikle belirtmek istiyorum.

Diğer yazılarım olan hamilelik çatlakları ve çatlaklara kesin çözüm yazılarıma bakabilirsiniz iyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder