12 Ocak 2015 Pazartesi

Çatlaklara İyi Gelen Yağlar

Çatlak Bakım Yağı


Birçok sebebe bağlı gelişebilen cilt çatlaklarının bitkisel yağ uygulamaları ile terapi edilerek ilerlemesinin önüne geçilebileceğini blogumdaki diğer yazılarım anlatmaya çalışmıştım.

Çatlakların oluşmasından önce engellemek oluştuktan sonra geçirmekten çok daha zordur. Çatlak tedavisinde en etkili uygulamanın kimyasal peeling olduğunu, yazmıştım ancak aslı mesele oluşmadan önlemek ve bu konuda akla ilk gelen ürünler çatlak kremi ancak kremlerden daha etkili ürünler var bunlar bitkisel yağlar. Unutmayın kremler %70'i su olan maddelerdir.

Çatlak tedavisinde bitkisel yağ uygulamalrının önemini; cilt dengesinin sağlanması, çatlağın sebeb olduğu kolajen hücrelerinin ve elastin liflerin yaşadığı hasarı gidermesi açısından, kakao, shea butter gibi oleik asit ve e vitamini yüksek yağlar, çatlak önlemede ve tedavi sürecinde etkili, unsurlar olması nedeniyle anlatmaya çalışacağım. Ayrıca gene hatırlatmak iseterim ki bu bakımlarda c vitamini ve a vitamini oldukça etkili vitaminler, çünkü kolajen ve elastin seviyelerinde ciddi anlamda düzenleyici etki gösteriyorlar.

Çatlaklara İyi Gelen Yağlar

 

Konu çatlak olunca ilk akla gelen yağlar, kakao yağı, badem yağı, shea butter, hodan yağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı, jojoba yağı ve lavanta yağıdır. Şİmdi sırasıyla bu yağlara gözatalım.


Kakao Yağı


Kakao yağı normal oda sıcaklığında katı olan bir yağdır. Esas tüketim alanı çikolata imalatı olsa da cilt ve saç bakımında da çok sık kullanılan bir yağ. Kakao yağı yapısında bulunan Oleik Asit, Stearik Asit, Palmitik Asit, Linoleik Asit, Miristik Asit, Linolenik Asit, Laurik Asit, Kakao yağının içerisinde şu maddeler bulunmaktadır, Teobromin, E vitamini, Mangan, Kalsiyum, Demir, Çinko, Potasyum, Bakır, Dopamin, Feniletilamin, Kafein, Vitamin K maddeleriyle çatlak oluşuma karşı oldukça faydalı bir yağ, özellikle cilt tabakasını uyarıcı vitamin K, E vitamini, çinko, kafein, dopamin gibi maddeler ciltteki kollajen sentezini destekliyor.

Shea Butter


Shea yağı harkulade bir kozmetik bakım yağıdır. Bir çok pahalı ve kaliteli kremin içinde bulunan bir yağdır, shea butter de tıpkı kakao yağı gibi katı bir yağdır. Ancak aralarındaki fark shea butter oda sıcaklığında daha kremimsi bir yapıdadır. Yapısında bulunan Oleik Asit, Stearik Asit, Linoleik Asit, Palmitik Asit, Arachidic Asit, A vitamini, E vitamini, F vitamini içeriyor, özellikle A ve F vitamini çatlak üzerinde oldukça etkili vitaminler.

Hindistan Cevizi Yağı


Tıpkı shea butter ve kakao yağı gibi katı bir yağ olan hindistan cevizi yağı diğerlerine oranla daha yumuşak bir yapıdadır, öyle ki elinize aldığınızda erir sıvı hale gelir. Özellikle yabancı kaynaklarda cilt çatlaklarına karşı oldukça fazla kullanıldığını gördüğümüz bir yağ. Yapısında bulunan Omega 6, Linoleic acid, Monounsaturated, Oleic Acid, Caproic Acid, Capric Acid, Caprylic Acid, Lauric Acid, Myristic Acid, Stearic Acid, Alpha Tocopherol, Delta Tocopherol, Alpha Tocotrienols, Delta Tocotrienols, Gamma Tocotrienols, Vitamin K sayesinde çatlaklara faydalıdır. Özellikle k vitamini çatlaklar ve ciltteki kırmızı görünmler üzerine son derece etkilidir.

Hodan Yağı


Sıvı bir yağ olan hodan yağı yabancı kaynaklarda "borage oil" olarak geçiyor, ülkemizde çatlaklara karşı kullanımı çok bilinmese de orjinal hodan yağı çatlaklara karşı son derece etkili bir yağdır. Yalnız bilmenizi isteriz ki türkiye de orjinal hodan yağı bulmanız çok zor çünkü hodan diye bir sürü içeriği belirsiz yağ satılıyor. Hodan yağının yapısında bulunan linolenik asit, gama linolenilk asit (GLA), oleik asit, palmitik asit, godeleik asit bulunmaktadır, içerdiği yüksek oranlı GLA (gama linelenik asit) sayesinde çatlaklar üzerinde oldukça etkilidir.

Avokado Yağı


Sıvı bir yağ olan avokado yağı oldukça yüksek miktarda a vitamini b3 vitamini, c vitamini ve b5 vitamini içeriyor. Çatlaklar noktasında son derece etkili bir yağ avokado yağı yapısında bulunan, Oleic Acid, Palmitic Acid, Linoleic Acid, Palmitoleic Acid, Steraic Acid, Linoleic Acid, A vitamini, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 gibi b vitamini gurupları, C vitamini, E vitamini, K vitamini ile Potasyum, Fosfor, Magnezyum, Kalsiyum, Sodyum, Demir, Selenyum, Manganez, Bakır ve Çinko açısından oldukça zengindir. Bu zengin yapısında bulunan br çok yağla çatlaklar için biçilmiş kaftanı oluşturuyor.

Jojoba Yağı


Jojoba Yağı çatlaklar konusunda çok sık kullanılan bir yağ, özellikle yoğun b vitamini e vitamini ve diğer yağlarda olmayan yağ asitleriyle cilt yapısına çok iyi uyum sağladığı ve cildin elastin liflerini beslediği bilinen bir yağ. Elastini beslemesi nedeniyle cilt çatlaklarına oldukça faydalı. Yapısında bulunan Eicosenoic Acid, Erucic Acid, Lignoceric Acid, Oleic Acid, Linoleic Acid, Palmitic Acid, Palmitoleic Acid, Steartic Acid, Arachidic Acid, Behenic Acid, B vitamini, E vitamini, Çinko gibi minerallerle çatlaklara oldukça faydalı bir yağ.

Lavanta Yağı


Yabancı forumlarda çatlaklara oldukça iyi geldiği yazılan bir yağ lavanta yağı, cilt üzerinde yağlanma bastırıcı sivilce önleyici ve cildin doğal yapısını dengeleyici özellikleri bilinen bir yağ. Çatlaklara karşı doğal yapıyı koruyucu olarak kullanılıyor.

En İyi Çatlak Bakım Yağı


Çatlakların bakımında bu yağların içerisine çeşitli vitaminler ilave ederek oldukça kaliteli bakım yağları oluşturabilirsiniz, biraz bu konudan ve vitaminlerden bahsedip yazımı bitireceğim. Özellikle e vitamininin onarıcı etkisinden söz etmeden yazımı bitirmeme gerek. Bu anlamda Hamilelik çatlaklarında elastin ve kollajen tabasının azalmasından dolayı çatlakların oluştuğunu çatlak yazımızda belirtmiştik. 

E vitamini güçlü anti oksidan yapısı nedeniyle çatlakların oluşumunu azaltmada oldukça etkili bir vitamin. Ama bir uyarı yapalım karışımlarda kullandığınız e vitamini oranı yüksek olmalı, piyasadaki ampuller %3 ila %6 arası e vitamini içerir bu yeterli gelmez.

Genelde kullanmanız gereken bal kıvamında e vitaminidir, kahverengi bal kıvamında olanlar t50 formu e vitaminleridir saf ve doğal form bu formdur, ve tocapherol acetate yani tokaferol asetate içerir. Diğer bir çok formu tocapheryl acetate yani tokaferol asetet içerir ve bu formların etkisi düşüktür, ayrıca bu form yapay e vitaminidir.

Ayrıca a vitaminli yağ veya direkt a vitamini kullanabilirsiniz, retinly palmitate formunda bu ürünlerin kullanımı uygundur. Genelde a vitamini diye retinoik asit içeren tretin, acnelyse gibi kuvvetli asit kremler kullanılır bu hatadır, çünkü retinoik asit oldukça kuvvetli bir form ve cilde her gün sürülmesi bir süre sonra cilt hasarına yolaçabilir.

Bir diğer vitamin olan c vitamini de çatlakları oluşturan kollajen ve elastine iyi gelir. c vitamini saf formu l-ascorbic acid yani askorbik asit suda çözünen bir maddedir, bunu suda çözerek çatlaklara karşı bakım yapabileceğiniz gibi, yağda çözünen ascorbly palmitate yani askorbil palmitat formunu içeren c vitaminli yağları da hazırlayacağınız çatlak bakım yağlarının içerisinde kullanabilirsniz.

Konuyla ilgili olarak çatlaklar neden oluşur ve çatlak tedavisi yazılarıma bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder