17 Ocak 2015 Cumartesi

Çatlaklarında En Etkin Tedavi Yöntemleri

Cilt Çatlakları



Cilt çatlakları , bir çok dermatolojik sorunda olduğu bigi varlığıyla insanı olumsuz anlamda etkileyen bir görüntüye sahiptir.

Çatlaklar,  ilk ortaya çıktığı süreçlerde güçlü nemlendiriciler müdahale edilebilrken ilerleyen evrede, Dermabrazyon , Dermaroller ve Lazer tedavisi gibi uygulamar gerektirebilirken Önemli bir tedavi edici unsur olarak kimyasal peeling yönteminede başvurulabilir.

Lazer uygulamalarında çatlakların yakılması sağlanırken, çatlağın derinliğine bağlı gönderilen lazer ışınlarıyla çatlakların yok edilmesi amaçlanır. Bu metodun etkili sonuç gösterebilmesi için 4-5 seans gerekebilirken , yöntemin sadece dış yüzeye dönük bir işlem olması, hem iz bırakabilme hemde çatlağın tekrardan nüks etmesi noktasında handikap yaratabilmektedir. Konu hakkında trendhatun.com sitesinden bir alıntı yapacağım size.

Cilt çatlakları dermatolojik olarak ciddi deri hastalıkları gibi sıkıntılara sebep olmasa da , özellikle bir çok kadın için hiçte hoş olmayan bir kozmetik sorundur. Oluşum nedenlerinin tek bir duruma bağlanamadığı gibi, bir takım hormonal dengesizliklerden hamilelik sürecine kadar süreçlerde ortaya çıkma olasığıda yüksektir. Aslında sağlık açısından bir sıkıntı oluşturmaz ama estetik görünüm olarak kadınların istemedikleri durumların başında gelir.
Tedavi yöntemlerine geçmeden önce, bu anlamda kısaca Cilt Çatlaklarının oluşum nedenlerine göz atmakta fayda var.

Cilt Çatlakları

Cilt yapısında sıklıkla karşılaşılan çatlakların hormonal dengesizlerden, dogum sürecinde ortaya çıkan türlerine, kısa zaman dilimlerinde yaşanan hızlı kilo alış verişlerinden, dengesiz beslenmeye kadar nedenleri mevcuttur.
Özellikle hamilelik ve kortizon, hormon tedavisi gibi durumlardan sonra çatlakların oluşması çok yüksek bir ihtimaldir. Aşırı kilo verilmesinden sonra yada vücut geliştirme sonucu da çatlaklar ortaya çıkabilir.
Bütün bunlarla beraber, kullanılan ilaçlarda vücudun gösterdiği bir reaksiyon sonucunda çatlaklara sebeb olabilir. Buyüzden çatlakların oluşumunun önlenmesinde beslenme özellikle a vitamini, c vitamini ve e vitamini gibi vitaminlerin bol tüketimi ve egzersizler önemli rol almaktalar.
Çatlaklar cilt altındaki kolajen ve elastin denen ve tüm derimizin altını ağ gibi saran bağların yırtılmasından dolayı oluşur. Kilo alıp vermede çatlak oluşmasının nedeni vücuttaki gerilimlere ve bu gerilimle açığa çıkan kopmalara bağlıdır.

Cilt Çatlaklarının Tedavisi


Cilt çatlağı tedavisinde çatlakların oluştuğu ilk zamanlar oldukça önemlidir, çatlaklar ilk oluşmaya başladığında genellikle deride bir kızarma olur. Bu kızarma, kolajen ve elastinlerin yırtıldığı anlamına gelir. İşte çatlaklar oluşmadan önce veya oluşma aşamasında müdahale oldukça önemlidir. Çatlak tedavileri oluşmuş çatlakta oldukça zor olur. Tabi bu çatlaklar geçmez anlamına gelmemeli. Çatlakların da bir çok tedavi yöntemi mevcut. Bu yöntemler şunlardır:
  • Dermabrazyon çatlak tedavisi cildin zımparalanması ile yapılır çok tercih edilmez.
  • Mezoterapi çatlak tedavisi, cilt altındaki kolajen ve elastin tabakaya çeşitli vitamin ve minerallerin verilmesi ile yapılır, kliniklerde bu iş için geliştirilmiş aletlerle yapılır ancak pahalı bir tedavidir ve sonuçları çok kesin değildir. Bir benzerini evde kendiniz vitamin ve diğer maddelerle yapabilirsiniz.
  • Dermaroller çatlak tedavisi, özellikle son dönemde oldukça popüler olan bir uygulama, bu cihazı satanların da yönlendirmesiyle bir çok kadın iğneleri vücutlarına batırıyorlar, ancak çok hızlı ilerleme sağlanmıyor, Aslında mantık olarak kimyasal peelinge yakın bir uygulama ancak bu uygulamada cilt altını düzenli uyarmak lazım. Eğer dermaroller ile çatlak tedavisi yapacaksanız. C vitamini, a vitamini, glikolik asit, madecassol gibi kremler kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Lazerle çatlak tedavisi, lazerle cilt altını yakarak çatlak olan bölgelerin soyulması ve yeni deri oluşumu amaçlanır, ancak çok başarılı olduğu söylenemez, çünkü ışınların etkili olabildikleri derinlikten daha derin bölgelerde oluşan hazarlardır çatlaklar. Aslında uzun seanslar sonunda etki gösterir ancak bu tedavi oldukça pahalıdır.
  • Kİmyasal peelingle çatlak tedavisi, genellikle glikolik asit, tca, gibi asitler ve vitaminlerle uygulanır, ucuz çatlak tedavisi yöntemlerinde başı çeker, dikkatli uygulamalar ve sabırla kesin sonuç verir. Çatlakların tedavisi yok dense de kimyasal peeling bu işte hem sonuç verici hem de oldukça ekonomik bir metotdur.

Çatlak Tedavisinde TCA Peeling


TCA peeling denilen çatlak tedavi yöntemi, epidermis tabaka olarak derinin alt kaltmanlarında yani esas çatlagın oluştuğu yerde cilt altını uyararak ve çatlak olan bölgeyi soyarak çatlak görünümünü düzenler.Çatlaklar üzerinde oldukça etkili olan kimyasal peeling asitlerinden bir diğeri glikolik asittir.


KAYNAK: http://www.trendhatun.com/cilt-catlaklari-ve-tedavi-yontemleri/

Son dönem cilt bakım uygulamalarında adından sıklıkla söz ettiren tca kimyasal peelingi anlatan çatlaklar için kesin çözüm yazıma bakabilirsiniz.

Son olarak cilt problemlerinin basit bir takım yöntemlerle rahatlıkla önüne geçilebileceğini ve bu anlamda gereken önemi ve ilgiyi esirgememenizin sizin için ne kadar kritik olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Ayrıca çatlak nasıl oluşur konulu yazıma da bakabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder