13 Ocak 2015 Salı

Deri Çatlağı


Derideki Çatlaklar


İnsan sağlığı hangi bölge ve organ söz konusu olursa olsun ihmal edilmemesi gereken bir konu olduğu bilinmelidir. Ve bu bilgiye sahip olduktan sonra da gereken bilinçlilik düzeyine erişmek ise daha da önemlidir.

Çünkü bilginin var olması onun kullanılmaması durumunda herhangi bir etkisi olmamaktadır. Hal böyle olunca da bilinmesi gereken durumlardan bir tanesi de hastalıklar ile olan mücadelede en etkili yöntemin erken tanı ve teşhis yöntemlerinin uygulanması olarak dikkat çekmektedir.

Gereken bilinç düzeyine sahip olan hastaların tedavileri hem daha hızlı sonuç vermekte hem de gerektiğinde en etkili olacak şekilde sonuçlandırılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse; en çok ihmal edilen organlarımızdan bir tanesi olan derimizde meydana gelebilecek olan hastalıklar erken tanı ve müdahale ile kesin sonuç alınabilmesine karşın geciken tedavi uygulamalarında genelde başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.

Cilt çatlağı gibi hastalıkları göz önünde bulundurduğumuz zaman; yeri geldiğinde kolaylıkla müdahale edilebilen ve tedavisi kısa süreli ve etkili olabilmesine karşın, ihmal edilmesi durumunda ciddi sorunlara ve ilerleyici hastalıklara dönüşebilmektedir. 

Deride Oluşan Çatlaklar



Cilt, üst üste sıralanmış 3 katmandan oluşmaktadır: Epiderm, derm ve hipoderm. Derm, gerçek bir yorganı andırır. İçerdiği lifler sayesinde, cildin temel çatısını oluşturur. Demet şeklindeki kollajen lifleri, cildin dayanıklılığını, diriliğini ve yapısal bütünlüğünü sağlar. Daha ince olan elastin lifleri, kollajen lifleriyle birlikte gerçek bir ağ oluşturur ve cildin elastikiyetinde önemli bir rol oynar. Eğer kollajen ağları düzensizleşir ve elastik lifler koparsa, cildi sıkılaştıran tüm yapı yıkılır ve cilt, yaraya benzer çizgili bir hal alır, cilt çatlakları oluşur.

Çatlaklara engel olabilmek için karın, göğüs ve bacakları esnemeye alıştırmak gerekir. Çeşitli losyon ve yağlar cildin esnemesine yardımcı olabilir. Ayrıca bu bölgelere masaj yapılması kan dolaşımını hızlandıracağından çatlaklara karşı koruyucu olacaktır. Cildinizi hafifçe kızarıncaya kadar minik uyarıcı çimdiklerle yoğurabilirsiniz. Buna ek olarak masaj, soğuk – sıcak su ile şok duşu ve düzenli egzersiz yapmak cilt ve kasların oksijenle beslenmesi ve hücrelerin güçlenmesi açısından önemlidir. Güçlü hücreler çatlamazlar. Ayrıca dengeli beslenmek ve bol su içmek de cildin sağlıklı bir yapıya sahip olmasında ve kendini korumasında önemli bir faktördür.

Unutulmamalıdır ki Deri çatlağı gibi bir deri problemine ilk evrede müdahale büyük oranda çatlağın gelişimini engellemekte ve yok edebilmektedir. çatlağın , dolaşım bozukluğuna bağlı gelişebildiğide akıldan çıkarılmadan, cilt çatlağı sayesinde farkında olunmayan başka biyolojik bir probleminde anlaşılması mümkündür.

Bu noktada tek yapılması gereken ise erken tanı ve teşhisin konulmasıdır. Çünkü ilerlemiş bir dolaşım bozukluğu hastalığı nedeniyle ortaya çıkan cilt çatlakları artık mecburen kinci aşamaya konulmakta ve öncelikli olarak daha hayati önem arz eden dolaşım bozukluğu hastalığının tedavisi sürdürülmektedir.

Deride Çatlak Tedavisi


Deri çatlaklarında bir dizi tedavi yöntemi mevcuttur. lazerle çatlakların yakılması, çatlağın yapısına bağlı olarak değşen dalga boylarıyla gerçekleştirilirken, dermabrazyon, dermapen, dermarolle gibi yöntemlerde, cildin aşındırılmasına bağlı olarak çatlağın yok edilmesini amaçlar.

Klinik yöntemlerin dışında , çatlak tedavilerinde uygulama basitliği ve ekonomik kolaylıklar sunduğu varsayılarak önerilen krem ve jel ürünlerinin, her insanın cilt yapılarının farklılık arzettiği gerçeğinden uzak ve piyasaya dönük amaçlar güdülerek yapılanürünlerdir ve bunların başarı şansı neredeyse sıfırdır.
 
Profesyonel bir yöntem olan ama aynı zamanda insanların da yapabileceği bir diğer deri çatlağı tedavi uygulaması olan kimyasal peelingdir. Tca veya glikolik asit gibi asitlerle uygulanan kimyasal peeling uygulamaları hem evde kişinin kendi başına gerçekleştirebileceği basitlikte bir yöntem hemde ekonomik açıdan cazip fırsatlar sunduğundan son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
 
Daha detaylı tedavi yöntemleri için çatlak tedavisinde glikolik asit ve çatlaklara kesin çözüm yazılarıma bakabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder