23 Ağustos 2014 Cumartesi

Vücut Çatlağı

Vucutta Oluşan Çatlaklar


Kadın erkek ayrımı olmadan pek çok deri hastalığı toplumun hemen her yaş dalında görülebilmektedir. Bundaki temel neden olarak gösterilen ve pek çok diğer deri hastalıklarının kaynağı olarak da bilinen zararlı güneş ışınlarına direkt olarak uzun süre maruz kalma gösterilebilir. 

Ancak yine kimi hastaların ise genetik olduğu düşünülen deri hastalıkları ile de mücadelesi söz konusu olabilmektedir. Benzer şekilde yaşam standartlarının farklılaşması ya da doğru ve etkin cilt bakımının yapılmaması gibi ihmalkarlıkların sonucu olarak da gelişebilen cilt çatlağı gibi rahatsızlıklar aslına bakarsak tedavisi hem kolay hem de etkili sonuçlar verebilmektedir. 

Çatlakları tıpkı birer yara izi gibi değerlendirmek mümkün. Cilt aşırı derecede basınçla karşılaştığında yıpranır. Dolayısıyla cildin yapısı bozulur ve çatlaklar ortaya çıkar.

Önceleri pembe renkli olan bu çatlaklar zamanla beyaz bir renk alır. Çatlaklar özelikle bacak, göğüs ve karın bölgesinde oluşur. Ciltteki bu noktalar bronzlaşmaz ve  kendiliğinde kaybolmaz. 

Cilt Çatlakları Nasıl Önlenir


Bu çatlakları ortadan kaldırmaktansa çatlak oluşumunu önlemek daha basittir. Çatlakların ortadan kaldırılması için ise, çoğu zaman basit estetik müdahalelere veya kozmetik ürünlerine ihtiyaç duyulur. Fakat uygulayacağınız yöntemlerle cildin çatlamasına engel olmamız mümkün.

Bu noktada cildin soğuk suyla terapi edilmesi, kan dolaşımının artışına neden olduğundan , elastin liflerin uyarılmasını sağlayarak çatlak oluşumuna sebeb olabilecek durumların engellenmesini sağlayabilmektedir. Bunun yanında düzenli eğzersiz hareketlerinin bu noktada kritik önem taşıdığını unutmamakta fayda var.

Cildin esnek ve formunda olması için sadece dıştan korunması değil, içten de besin alması gerekiyor.  Cildinize gereken özeni göstermek istiyorsanız, öncelikle işe beslenme düzeninizi değiştirerek başlamalısınız. Bu yüzden yediklerinize içtiklerinize dikkat etmelisiniz.

Bütün bunların yanında; gerek cilt nemlendiricilerinin kullanımı ile gerekse de kakao yağı gibi bitki özlerinin yardımı ile bitkisel uygulamalar çatlak önlemede etkili yöntemlerken, a vitamini, c vitamini, b3 vitamini b5 vitamini ile cildin hassasiye eşiğinin korumnasıda etkili bir çatlak önleme tedbiri olacaktır.

Cilt Çatlaklarının Tedavi Yöntemleri


Cilt çatlakrının tedavi sürecinde baş vurulabilecek bir çok yöntem mevcutur. Lazer yöntemi , dermaroller ve dermabrozyon gibi klinik işlemlerin dışında, kimyasal peeling uygulamarıyla çatlaklardan kurtulmak gibi öne çıkan ve bilinen seçeneklerden bahsedilebilir.

Klinik işlemlerde, cildin lazer kullanılarak yakılması, dermaroller ve derabrazyon gibi cildi aşındırmak yada amiyane tabiriyle, deriyi zımparalamak biçiminde gerçekleştirilen uygulamalar, hem cildin yapısına göre çatlakların yeniden oluşumunu engellemekte yetersiz kalabilmektedirler. 

Çatlakların cilt tabakasında bulunan kolajen hücrelerinin ve elastin liflerin yaşadığı hasar üzrine ortaya çıktığı durumu düşünüldüğünde, cildin en üst tabakasına yönelik işlemler bu anlamda sorunun kesin çözümü noktasında işe yaramaz. yani siz kremleri, vb lerini unutun.

Aynı biçimde piyasada çatlak kremi olarak bulunan ürünlerinde , aslen etken maddeleri olması gereken asidik içeriğinin bir takım jelleştirici ve koruyucularla etkisizleştirilmesi, bu tarz kremlerin uygulamasını anlamsızlaştırırken, cilt yapısının özelliklerine bağlı olarak bir takım dermatolojik sorunlarında gelişebilmesine neden olabilmektedirler.

Cilt Çatlaklarında Kimyasal Peeling


Cildin tabakalar halinde soyulmasını sağlayarak, çatlak olan bölgeleri deriden atılmasını sağlayan kimyasal peeling uygulamarında öne çıkan en etkili yöntem kimyasal peeling asitleridir, bu asitlerin tca ve glikolik asitler olduğunu söylemek mümkün.

TCA asit, sürüldüğü bölyede yanık oluşturmasının ardından, yanma sonucu oluşan ölü derinin soyulmasını sağlarak ciltten atlmasını sağlarken, uyarıcı asidik yapısı, kolajen üeretimini ve elastin liflerini tetikleyerek yeni deri oluşumunu hızlandırır.

Belirli aralıklarla uygulanan TCA Peelin yöntemi ile çatlak olan bölgeler tabakalar halinde ciltten atılarak sorunun kaynagına kadar işlemiş olmaktadır.

Oldukça etkili olan çatlaklara tca kimyasal peeling uygulaması hakkında blogdaki diğer yazılara bakabilirsiniz. Ayrıca çatlaklar neden oluşur yazılarıma da bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder