2 Eylül 2015 Çarşamba

Hamilelik Çatlakları

Hamilelikte Çatlaklar


Hamilelikte özellikle karın ve bel bölgesinde çatlaklar oldukça sık görülür. Çatlaklar gerilen derinin neticesinde kolajen ve elastin tabakasındaki yırtılmadan dolayı oluşur. Hamilelik esnasında göbek bölgesi oldukça büyür, bu büyümeyle birlikte deri zorlanır ve yırtıklar oluşur. Hamilelik çatlaklarını önlemek için genelde çatlak kremleri vb. kullanılır oysa bu kremler yeteli gelmezler. Cilde hafif masajlar yapmak, çeşitli yağlar ve vitaminlerde kullanmak çatlaklar üzerinde oldukça iyi sonuçlar verir. İşte bende bu konuda detaylı bilgiler için kadininyeri.org sitesinden bir alıntı yapıyorum.


Hamilelik sırasında vücutta çok ciddi hormonal değişimler meydana gelir. Kilo alıp vermeyle bu hormonal değişimler birbirini izleyince çatlaklar kaçınılmaz hal alıyor. Peki çatlaklar neden oluşuyor, hamilelik sürecinde çatlakları azaltmak için ne yapmak lazım. İşte bu yazıda bunu sizlere anlatmaya çalışacağım. Vücut çatlakları, doğum çatlakları gibi başlıkları ele alırken size hamilelik çatlak kremi tavsiyesinde bulunacağım.

Vücut Çatlakları

 
Vücut çatlakları olarak bilinen çatlaklar genelde karın çatlakları olarak görülse de, kol çatlakları, bacak çatlakları, göğüs çatlakları olarak görülebilir, peki vücut çatlaklar nasıl geçer. Aslında soruların cevabı vücut çatlakları nasıl oluşur neden oluşur kısmını anladıktan sonra işimiz çok kolaylaşacak.
 

Doğum Çatlakları


Çatlaklar aslında cildimizin altını bir ağ şeklinde ören kolajen ve elastin bağlardaki yırtılmadan dolayı oluşurlar. Yani doğum çatlakları aslında cilt altındaki yırtılmalar sonucu oluşur. Özellikle karın bölgesinde olmasının nedeni o bölgelerde gerilimin daha fazla olmasındandır. Aynı şekilde kilo alma durumunda cilt esneyeceği için bu bağlarda yırtılma meydana getirir.
 

Karın Çatlakları

 
Evet yukarıda elastin ve kolajen bağlarında esnemeden meydana gelen yırtılmalarla karın çatlaklarının oluştuğunu yazdık. Peki bu çatlakları önlemek mümkün mü? evet mümkün, bütün mesele o bölgelerdeki kolajen ve elastin dokuyu güçlendirmekte gizli. Bir başka uyarı olarak peşinen belirteyim ki o bölgede bağ dokuda yırtılma olursa tedavi oldukça zor oluyor. Yırtılma olmadan yani oluşmadan çatlakları önlemek oluştuktan sonra çatlak tedavisi yapmaktan çok ama çok kolaydır. Oluşan çatlaklar da çözülebilir lakin dediğimiz gibi zahmetlidir bunu yazının sonunda aktaracağım.
 

Hamilelikte Çatlak Kremi

 
Hamilelik sürecinde bir çok kadının korkulu rüyası haline gelen çatlaklar için kozmetik firmaları boş durmuyor, bir çok ürün üretiliyor, bunların başında lierac phytolastil jel, babe çatlak kremi, bio oil ve bepanthol sayılabilir. Ancak bunlar ne oranda yeterli derseniz elbette ki yeterli değiller. Çünkü genelde bir takım özler içerseler de aslında gerekli bakımı sağlayamıyorlar. Peki kozmetik firmaları bunu bilmiyorlar mı da bakım sağlayacak krem yapamıyorlar diyeceksiniz. Aslında mesele bakım yapacak maddelerin birbiriyle etkileşime girmemesi olarak özetlenebilir. Yani suda çözünen çeşitli vitaminler var yağda çözünen vitaminler ve bazı başka maddeler var. Yani bunlarla ürün yapamıyorlar.
Kolajen ve elastin dokudaki yırtılmadan dolayı çatlakların oluştuğunu biliyoruz, aslında cilt kırışıklıkları da biraz benzer nedenlerden oluşur, ayrıca yara izleri, ameliyat izleri ve jilet izleri de benzer bir mantıkla oluşuyorlar, o durumlarda da yırtıklar olduğu için derin beyaz izler kalıyor.
Bundan önceki çeşitli vitamin yazılarında kolajen ve elastin sentezine iyi felen vitaminleri yazmıştım sizler için. işte o bilgileri ve araştırmaları kulanarak oldukça etkili bir çatlak bakımı yapacağız.
Kullanacağımız malzemeler, kakao yağı, shea butter, jojoba yağı, hodan yağı, e vitamini, a vitaminli yağ, c vitamini, laktik asit, glikolik asit, b5 vitamini, b3 vitamini. Bu ürünleri iki farklı şekilde kullanacağız. Bir sıvı hazırlayıp bunla yaptığımız serumu sürdükten sonra yağımızı süreceğiz.
Evvela sulu çözeltiyi vereyim, bu çözeltide laktik asit ve glikolik asit kolajen sentezini arttırması ve karışımın bozulmasını engellemek için kullanacağız.
  • 60 ml su
  • 20 ml %25 glikolik asit (karışımda %4 orana tekabül edecek)
  • 20 ml %20 laktik asit (karışımda %3 e tekabül edecek)
  • 5 ml b5 vitamini
  • 5 gr b3 vitamini 
Bu malzemeleri 60 ml suyun içine önce b3 vitamini ilave edip iyice çalkalayın, vitamin eriyince diğer malzemeleri ilave edin. Karışımınız hazır artık. Şimdi yağ ile yapacağınız karışımı vereceğim.

  • 50 gr kakao yağı
  • 50 gr shea butter
  • 30 ml jojoba yağı
  • 20 ml hodan yağı
  • 10 ml e vitamini
  • 10 ml a vitaminli yağ
Kakao ve shea yağını eritin, sonra diğer yağları ve vitaminleri ilave edin, karışımınız hazır.
peki nasıl kullanacaksınız. Her akşam sulu karışımdan bir tatlı kaşığı kadar alıp içerisine çeyrek çay kaşığı c vitamini ilave edin. Bunun nedeni c vitamini karışımda sulandırılırsa çabuk bozulur. Bu yüzden kullanmadan önce sulandıracaksınız. Karışımdan bir tatlı kaşığına c vitamini ilave ettikten sonra bir pamuk yardımıyla bunu çatlak olması muhtemel bölgelere sürün, Sonrasında üzerine yağınızı sürün.
Yapacağınız bu bakımda kullandığınız bütün maddeler kolajen ve elastin sentezini arttıran maddeler. En etkili ve en iyi çatlak kremi veya başka bir deyişle en iyi çatlak bakımı yapmış oldunuz.
 Kaynak:  http://www.kadininyeri.org/2015/08/hamilelik-catlaklari.html

Okuduğunuz bu alıntıda verilen bakım tarifi oldukça etkilidir. Koun hakkında daha fazla bilgi edinmek için blogumdaki  hamilelikte çatlak kremleri başlıklı yazımı ve vitamin çatlak tedavisi yazılarıma bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder